Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ



Τέσσερις μεγάλες κατολισθήσεις σε μία πενταετία στο ΛΚΔΜ


Τέσσερις μεγάλες κατολισθήσεις σε μία πενταετία στο ΛΚΔΜ
Μία από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις των τελευταίων ετών σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου, στο ορυχείο Αμυνταίου, αναστατώνοντας τους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας.

Ένα ολόκληρο χωμάτινο βουνό της απόθεσης βούλιαξε μέσα στο ορυχείο, αλλά ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, αφού δεν υπήρχε εργαζόμενος στα σημεία που σκέπασαν στην κυριολεξία τα περίπου 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μπάζων. Οι εργαζόμενοι έζησαν το δέος της τρίτης μεγάλης κατολίσθησης που σημειώθηκε στο ορυχείο Αμυνταίου την τελευταία πενταετία. Το 2006 είχε γίνει μία μεγάλη κατολίσθηση, ενώ πριν από δύο χρόνια τον Ιούλιο του 2009 είχε προκληθεί η μεγαλύτερη κατολίσθηση στο συγκεκριμένο ορυχείο, κατά την οποία δεκάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα χωμάτινων όγκων είχαν υποχωρήσει. Βεβαίως, η μεγαλύτερη κατολίσθηση της τελευταίας πενταετίας που θυμούνται οι εργαζόμενοι του ΛΚΔΜ, ήταν αυτή που είχε σημειωθεί το 2006 στο Νότιο Πεδίο, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και πολλαπλά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.

Η πρόσφατη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου στις 3 τα ξημερώματα, έθαψε έναν ταινιόδρομο 300 μέτρων, ενώ κινδύνεψε να «κατακρημνιστεί» ο αποθέτης, γεγονός που θα πολλαπλασίαζε την ήδη μεγάλη οικονομική ζημιά. Ευτυχώς, που ο αποθέτης «σώθηκε» με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων που εργάζονται νυχθημερόν το τελευταίο τριήμερο. 

Μεταξύ συνδικαλιστών και αρμοδίων του ορυχείου οι απόψεις διίστανται. Οι δεύτεροι υποστηρίζουν ότι «το φαινόμενο είναι απολύτως διαχειρίσιμο και δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στην εξορυκτική διαδικασία». Διαβεβαιώνουν μάλιστα ότι «το σύστημα θα αποκατασταθεί πλήρως και τα πάντα θα δουλεύουν κανονικά εντός διμήνου». Από την πλευρά του το σωματείο «Σπάρτακος» διαβλέπει «ορατούς κινδύνους στην τροφοδοσία των ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης», σταθμοί που τροφοδοτούνται από το ορυχείο Αμυνταίου.

Ωστόσο οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το «φρενάρισμα» του ορυχείου λόγω της δραστηριότητας της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα στο αμέσως επόμενο διάστημα, αν δεν λυθεί το θέμα μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων. Κατά τους συνδικαλιστές μάλιστα το γεγονός ότι η αρχαιολογική υπηρεσία εμποδίζει την ανάπτυξη του ορυχείου, αποτελεί και μία από τις αιτίες της κατολίσθησης, καθώς οι αποθέσεις περιορίζονται σε συγκεκριμένο σημείο, οπότε δημιουργήθηκε υπερσυσσώρευση μαζών. Βεβαίως, κατά την επιστημονική άποψη των μεταλλειογόλων και γεωλόγων στο ορυχείο Αμυνταίου υπάρχει ένα εδαφολογικό πρόβλημα, καθώς παρατηρείται μία «επιφάνεια ολίσθησης» στο υπόστρωμα, γεγονός που επιτάχυνε την παρούσα κατολίσθηση. Άλλωστε, τους τελευταίους μήνες υπήρχαν αρκετά σημάδια, όπως ρωγμές που είχαν σημειωθεί, οπότε είχαν ληφθεί μέτρα, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν θύματα.

Την επόμενη της κατολίσθησης έφτασαν στο ορυχείο Αμυνταίου ειδικοί επιστήμονες της ΔΕΗ από την Αθήνα, προκειμένου νε εξετάσουν και να ερμηνεύσουν το γεωλογικό φαινόμενο. Ήδη άρχισαν οι απαραίτητες μετρήσεις και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου η επιστημονική ομάδα να συντάξει την έκθεσή της. Στο μεταξύ, οριοθετήθηκε ο χώρος και απαγορεύτηκε η προσέγγιση ανθρώπων και εξοπλισμού στο σημείο της κατολίσθησης. 

Το σωματείο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει: «Τεράστια κατολίσθηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου στο Ορυχείο Αμυνταίου, με αποτέλεσμα να μετακινηθούν περισσότερα από 20 εκατομμύρια κυβικά μαζών της εσωτερικής απόθεσης, ευτυχώς χωρίς κανέναν τραυματισμό, χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία του προσωπικού. 

Το φαινόμενο δημιουργήθηκε από την αναγκαστική υπερσυσσώρευση μαζών στην εσωτερική απόθεση του Ορυχείου, λόγω έλλειψης αντίστοιχου χώρου απόθεσης, αφού η πολιτεία με κάθε τρόπο προσπαθεί να στραγγαλίσει την επέκταση του Ορυχείου. Πότε με την απίστευτη ολιγωρία - καθυστέρηση που επιδεικνύει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις (διεκπεραίωση διαδικασιών από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, υπό αίρεση Δικαστικές αποφάσεις) και πότε λόγω δραστηριότητας της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία ‘φρενάρει’ την ανάπτυξη του Ορυχείου».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου