Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ !
ΣΕ ΔΥΟ ΜΟΛΙΣ ΜΗΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ !

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ!
ΠΛΗΡΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ANATΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ!
Σε τραγικό αδιέξοδο θα βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων πρώτης κατοικίας οι οποίοι θα αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια από 01/01/2013 (ημερομηνία-προθεσμία για την αναστολή πλειστηριασμών) με ορατό τον κίνδυνο να δουν τις περιουσίες τους να χάνονται με διαδικασίες εξπρές !
Με ρύθμιση που προβλέπεται στο ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί «Δίκαιης Δίκης, οι κάτοχοι ακινήτων χάνουν το πλεονέκτημα του χρόνου που είχαν μέχρι πρότινος, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και προκειμένου να βρουν έναν ασφαλή τρόπο να περισώσουν την περιουσία τους.

Και αυτό γιατί με νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο ν/σ το οποίο συζητείται τις επόμενες μέρες στη Βουλή, μέσα σε διάστημα μόλις δυο μηνών θα κρίνεται πλέον δικαστικά αν το σπίτι μπορεί να παραμείνει στην κατοχή τους ή αν θα περάσει στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Παλιότερα, οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως και 2 χρόνια.
Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει τη διεξαγωγή της δίκης κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης σε δυο μήνες, ενώ πριν απαιτούνταν έως και δυο χρόνια.
Με απλά λόγια, αν εκδίδονταν απόφαση για πλειστηριασμό ακινήτου δανειολήπτη εκείνος μπορούσε να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει το πάγωμα της όλης διαδικασίας.
Μέχρι όμως η αίτησή του να φτάσει στο ακροατήριο χρειάζονταν να περάσει διάστημα δυο περίπου ετών. Μέχρι τότε το ακίνητο παρέμεινε στην κατοχή του και η τράπεζα δεν του το έπαιρνε. Με τη νέα ρύθμιση, υπολογίζεται ότι ο χρόνος θα μειωθεί μόλις μέχρι δυο μήνες.
Στόχος της τρόικας, στην κατεύθυνση του οποίου είναι και αυτή η ρύθμιση, είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με κατασχέσεις, διαταγές πληρωμής, εκδίκαση αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων, εργατικών διαφορών αλλά και φορολογικών υποθέσεων.
Έτσι δεν αποκλείεται πλέον οι αρμοδιότητες αυτές να φύγουν από τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων και να μετακυλήσουν σε δικαστικούς υπαλλήλους ή διαμεσολαβητές.
Ειδικά για το θέμα των κατασχέσεων, υπογραμμίζουν ότι το θέμα θα έρθει στην πρώτη γραμμή μετά τη λήξη του "παγώματος" των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ από 1/1/2013, οπότε αναμένεται ότι θα βρεθούν προς διεκπεραίωση δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις.
Χαρακτηριστικό μάλιστα της επιμονής της τρόικας για αλλαγές στο καθεστώς των οικονομικών ιδιωτικών διαφορών, είναι ότι τα μέλη της ζητούν αναλυτικά στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον αριθμό των αγωγών για πλειστηριασμούς, στοιχεία για το πόσες δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται και πόσα τελικά χρήματα εισπράττονται, προκειμένου να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης.
Στόχος πάντως, απ' ό,τι φαίνεται, τόσο αυτού του μέτρου όσο και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα (χαράτσι, αύξηση αντικειμενικών αξιών) σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατακρεούργηση των εισοδημάτων είναι η δήμευση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών σε όφελος εγχώριων και διεθνών συμφερόντων!
Πηγή στοιχείων: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου