Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΕΠ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ "ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ" ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΣΗΚΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΣΦΑΚΙΩΝ
ΟΡΘΟΝΟΝΤΑΣ ΤΟΙΧΟ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΠΕ.ΜΕ ΟΜΩΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ.ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Σ.Τ.Ε.Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΓΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΟΠΟΤΕ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΘΑ ΒΟΥΙΞΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΗ ΜΟΥΓΚΑ.Η απόφαση πάρθηκε μετά από από την παρακάτω επιστολή της Πρωτοβουλίας Δημοτών Σφακίων.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΣΦΑΚΙΩΝ
ΠΡΟΣ: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ “ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ” ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Όταν, το 2009, κατατέθηκε η πρώτη πρόταση σύνδεσης -με υποθαλάσιο καλώδιο- της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος παραγόμενου από γιγάντιες ανεμογεννήτριες σε όλο το νησί, μάλλον σαν σενάριο “επιστημονικής φαντασίας” έμοιαζε και όχι ως προμήνυμα του ενεργειακού εφιάλτη που ζει πλέον το νησί.
Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια πολλαπαλασιάστηκαν, έτσι ώστε σήμερα 6 εταιρείες να περιμένουν την αδειοδότηση τους με προϋπόθεση να διοχετεύσουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν εκτός Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο.

Δύο από τις εταιρείες αυτές, προηγούνται χρονικά και έχουν πάρει ήδη άδειεςπαραγωγής, η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» και η «ELICA GROUP». για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010), γνωστό ως “ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ”, παραμονές εκλογών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.Το ίδιο έκανε και μια τρίτη εταιρεία, η «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.», για να εγκαταστήσει στη Σητεία ένα ηλιοθερμικό σταθμό, μια τεράστια βιομηχανική μονάδα σαν αυτές που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στη Σαχάρα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα σχέδια:
«Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), πουπεριλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, (359 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»,«Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικώνσταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, (437 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» και «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.».
Οι ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ θα είναι των 3 MW και της ELICA των 2,3 MW, έκαστη, με διάμετρο ρότορα (φτερωτής) τα 90 και 71 μέτρα αντίστοιχα. 

Για να εγκατασταθούν, θα χρειαστεί να ανοιχτούν πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων – λεωφόρων για τη μεταφορά τους, τόννοι μπετόν για τη θεμελίωσή τους και πολλά χιλόμετρα νέων δικτύων για τη σύνδεσή τους.
Αυτά τα φαραωνικά έργα θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί τα βουνά μας, τόπους ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, προστατευόμενες περιοχές νατούρα και Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών αφού μέσα σε τέτοιες ζώνες, χωροθετούνται τα περισσότερα και θα ακυρώσουν παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού.Κι όλη αυτή η καταστροφή, θα συντελεσθεί με την «νομότυπη» υφαρπαγήπατρογονικών περιουσιών, με τη μέθοδο των δασικών χαρακτηρισμών που συσκοτίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το πρόβλημα αυτό επιτείνεται στις περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες μετά από πυρκαγιές και περιλαμβάνουν γεωργική γη.

Σύμφωνα με τις άδειες παραγωγής που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, στο ΝομόΧανίων προγραμματίζουν να εγκαταστήσουν, 
η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 234 MW (78 α/γ) σε 6 θέσεις και η ELICA GROUP 269,1 MW (117 α/γ) σε 10 θέσεις.
Στο Δήμο Σφακίων οι περιοχές που εκχωρούνται είναι:
Στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη θέση «Ανεμοκεφάλα – Χάλαρα – Μέσα Βατές», Δήμων Σφακίων & Αποκορώνου 45 MW, 15 α/γστη θέση «Χιονίστρα – Κεφάλα» Δήμου Σφακίων 33 MW, 11 α/γστη θέση «Κόρδα – Αμμολοχιάς – Περυσινάκι - Παπούρα – Αχλαδές» Δήμου Σφακίων 48 MW, 16 α/γΣτην ELICA GROUPστη θέση «Κακό Καστέλι» Δήμου Σφακίων 34,5 MW, 15 α/γστη θέση «Βορεινά» Δήμου Σφακίων 34,5 MW, 15 α/γστη θέση «Πλακιάς-Αγκαθές», Δήμου Σφακίων, 41,4 MW, 18 α/γ

Πολυάριθμοι φορείς και πολίτες της Κρήτης αντιστέκονται απέναντι σ αυτή τηλεηλασία και την καταστροφή του τόπου συμμετέχοντας στο Παγκρήτιο ΔίκτυοΑγώνα κατά των βΑΠΕ (ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ).
Το ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ έχει δώσει ήδη εντολή σε δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, να προσφύγει στο ΣΤΕ κατά των αποφάσεων (ΦΕΚ αρ. 1787 Β/ 6-6-12) πουεντάσσουν τα έργα αυτά στο φαστ τρακ.
Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συμπαραταχθεί στον αγώνα για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα συνυπογράφοντας με απόφασή του τιςπροσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για την
Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων
οι υπογράφοντες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου