Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Δημόσιο: Μαζικές αποχωρήσεις 150.000 υπαλλήλων την επόμενη τριετία


Δημόσιο: Μαζικές αποχωρήσεις 150.000 υπαλλήλων την επόμενη τριετία


Ο επόμενος έλεγχος θα ξεκαθαρίσει αν θα προσμε-τρηθούν και οι οικειοθελείς συνταξιοδοτήσεις.
Λίγο πριν από την άφιξη της τρόικας, την επιβεβαίωση της αποτυχίας του μέτρου της εφεδρείας, και την ανακοίνωση από την πλευρά των δανειστών μας των νέων απαιτήσεων που θα ζητήσουν ως αντιστάθμισμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας είχε χθες συνάντηση με το μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα. Όπως διεφάνη, η δραστική μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, παραμένει στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των ελεγκτών, αφού, σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις, κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε ως κεντρικός αριθμητικός στόχος η μείωση κατά 150.000 του προσωπικού στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για το χρονικό διάστημα 2010-2015. Στο υπουργείο πάντως επιμένουν ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω συνταξιοδοτήσεων και μείωσης των νεοπροσλαμβανομένων μόνον για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Ενημέρωση
Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ περιορίστηκε στην ενημέρωση που του έγινε, γύρω από τα μείζονα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και την πορεία της εφεδρείας, χωρίς να εκφράσει συγκεκριμένη άποψη. Άλλωστε η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ρέππα, και -όπως διευκρινιζόταν- ήταν περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα ενόψει και του επίσημου ελέγχου της τρόικας. Εκείνη άλλωστε, θα διατυπώσει και την οριστική θέση για το αν τελικώς θα προσμετρηθούν οι οικειοθελείς συνταξιοδοτήσεις στο στόχο των 30 χιλιάδων αποχωρήσεων, μέσω εφεδρείας. Ακόμη και έτσι όμως, ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων που αποχώρησαν δεν ξεπέρασε τις 10 χιλιάδες, ενώ πενιχρά αναμένονται τα αποτελέσματα και για τους αορίστου χρόνου, για τους οποίους δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση.
Συνάντηση
Στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Τράα πάντως ο Δ. Ρέππας επανέλαβε πως η εφεδρεία εφαρμόστηκε με «οριζόντια κριτήρια» τα οποία, όπως σημείωσε, «δεν είναι ορθά, ούτε αποτελούν πολιτική επιλογής». Παράλληλα στη συνάντηση εξετάσθηκε η εξέλιξη της συνεργασίας με το Μηχανισμό Στήριξης, ιδίως σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, ενώ έγινε λεπτομερής αναφορά και στη συνεργασία με την task force για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την πορεία του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος, το οποίο αναμένεται σύντομα.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΗΡΗΣΙΑ, 10-01-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου