Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλος Ιανουαρίου





Την ίδια ώρα, μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο με την αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας με το μειωμένο στις 5.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και της ενσωμάτωσης στην παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 2012.
Το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν φόρους, τέλη και έκτακτες εισφορές, καλούνται να βάλουν μέχρι το τέλος του μήνα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.


Την ίδια ώρα, μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο με την αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας με το μειωμένο στις 5.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και της ενσωμάτωσης στην παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 2012. Οι συνολικές μηνιαίες απώλειες θα κυμανθούν από 21 έως 110 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 850 και μέχρι 2.500 ευρώ.
Ειδικότερα, έως το τέλος Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:
1 Τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 για το όχημά τους. Οσοι δεν έχουν προμηθευτεί μέχρι σήμερα το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα έχουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου να προσέλθουν στην εφορία τους για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, εφόσον έχουν αποφασίσει να θέσουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν τέλη και έκτακτες εισφορές που προκύπτουν από τις αντικειμενικές δαπάνες (για Ι.Χ. άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών). Τα τέλη κυκλοφορίας μετά την παράταση μπορούν να πληρώνονται μόνο στις εφορίες, ενώ από τις 14 Ιανουαρίου 2012 η εκπρόθεσμη προμήθεια του σήματος επιβαρύνεται και με πρόστιμο ισόποσο με την αξία του τέλους.
2 Τη δόση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης. Η προθεσμία για την καταβολή της δόσης του Δεκεμβρίου, μετά την παράταση που δόθηκε, λήγει στις 20 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να καταβληθεί η επόμενη δόση.
3 Τον φόρο εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011. Για τους φορολογούμενους που δεν πλήρωσαν τον φόρο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, έχουν περιθώριο να τον καταβάλουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
4 Φόρο για την εκπρόθεσμη υποβολή χωρίς πρόστιμα δηλώσεων που δεν είχαν υποβληθεί στο παρελθόν για κάθε είδους φορολογία (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, κληρονομικών, δωρεών κ.λπ.). Η προθεσμία μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών λήγει στις 20 Ιανουαρίου.
5 Την πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου, ενώ οι φορολογούμενοι που έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του ειδικού τέλους θα αρχίσουν να λαμβάνουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, στον οποίο περιλαμβάνεται η δεύτερη δόση του χαρατσιού στα ακίνητα.
Τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να στέλνει τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009 (σε όσους φορολογούμενους δεν το έχουν λάβει), ενώ μετά ακολουθεί ο «λογαριασμός» του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και 2011.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 9-01-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου