Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΚΑΥΣΙΜΑ , ΔΕΗ, ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ


 



Οι αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες των τροφίμων διαμορφώνουν τα 3/4 του δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι ομάδες της στέγασης, των μεταφορών και της διατροφής επιβάρυναν τον πληθωρισμό.
Πετρέλαιο, ΔΕΗ και η κούρσα... ανόδου των διεθνών τιμών στα τρόφιμα πυροδοτούν... τον πληθωρισμό εμποδίζοντας την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του.


Οι αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες των τροφίμων διαμορφώνουν τα 3/4 του δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι ομάδες της στέγασης, των μεταφορών και της διατροφής επιβάρυναν τον πληθωρισμό.
Αυτό προκύπτει από ανάλυση που έκανε το υπ. Ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός έκλεισε τον Απρίλιο στο 1,9% σε ετήσια βάση, από 1,7% τον Μάρτιο.
Οι κυριότερες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών, με αυξήσεις που προέρχονται από στρεβλώσεις των αγορών και φόρους, είναι:
Στη «διατροφή», παρά τις συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις των τιμών, ο δείκτης της διατροφής καταγράφει τη χαμηλότερη μεταβολή των τελευταίων μηνών (1,65%). Κι επίσης έχει μικρότερη μεταβολή σε σχέση με τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.
Οι ανατιμήσεις οφείλονται κυρίως στις διεθνείς αυξήσεις των πρώτων υλών (ζάχαρη +7,35%, σιτηρά +14%, ρύζι +6,1%, καφές +18%, ηλιέλαιο +18,3%, λιπάσματα +7,2%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ), στις ανοδικές τάσεις συναλλάγματος, στις αυξήσεις των τιμών παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος (+15,55%).

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 15-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου